ECZACIBAŞILILAR ÖNERİYOR / RECOMMENDATIONS FROM COLLEAGUES


Eczacıbaşılılardan inovasyona dair ilham kaynakları

Inspirational resources on innovation from Eczacıbaşı teammates

İnovasyon yaratıcı düşünmeyi, yaratıcı düşünce ise meraklı olmayı, sürekli araştırmayı, çok yönlü bir bakış açısı geliştirmeyi, kalıplaşmış düşüncelerden uzak durup sorgulayıcı olmayı, anlık çözümlerden çok temel sorunlara odaklanmayı, radarları her daim açık tutmayı, benzer konulara yoğunlaşan başka insanlarla iletişim içinde olmayı, sürekli öğrenmeyi, yapabilme cesaretini ve hata yapmaktan korkmamayı gerektiriyor.

Çok boyutlu yenilikçi düşünebilme ve farklı bakış açıları geliştirebilme yetkinliklerimizi artırabilmemiz için bugün yüzlerce kitap, blog siteleri, podcastler, makaleler, videolar, başarı hikâyeleri ve deneyimlerden oluşan, devasa bir ilham kaynağı havuzu meraklılarını bekliyor. İşte Eczacıbaşılıların inovasyona dair ilham aldığı kaynaklardan bazıları…

Innovation requires that you think creatively, creative thinking demands that you be curious, do constant research, develop a versatile point of view, stay away from stereotypes and be inquisitive, focus on basic problems rather than instant solutions, always keep your radars open, communicate with other people who focus on similar issues, continually learn, have the courage to act, and not be afraid of making mistakes.

Today, there is a huge pool of inspiring work comprising hundreds of books, blog sites, podcasts, articles, videos, success stories and experiences that can increase our ability to think multidimensionally and innovatively and develop different points of view. Here are some of the sources that inspire Eczacıbaşı teams.

HANİFE SÖNMEZ

Eczacıbaşı Yapı Gereçleri İnovasyon Projeleri Sorumlu Uzmanı

Eczacıbaşı Building Products Senior Innovation Projects Specialist


Kendimi ve yaptığım işi yenilemekten keyif alıyorum. Bu nedenle inovasyon, trendler, fikri sınai mülkiyet hakları, kültür yönetimi ve sürdürülebilirlik konularında gündemi takip etmeyi ve iş dünyasındaki yeni uygulamalardan haberdar olmayı seviyorum. Takip ettiğim kaynaklar beni yeni içerik ve kişiler ile buluşturup inovasyon ekosisteminin içine çekiyor. Böylece çevremde yeni fikirler, haberler ve hikâyelerle beni besleyen bir network kurabiliyorum. Bu network sayesinde hem kendimin hem de VitrA İnovasyon Merkezi’nin konumunu ve durumunu değerlendirebiliyorum. Bireysel olarak ilk kez duyduğum konularda araştırma yapma ve kendimi geliştirme fırsatı yakalarken, uzmanlaştığım konularda da kendimi güncelleme ve daha iyiye götürme fırsatı elde ediyorum. Kurumum açısından ise, bize katkı sağlayacağını düşündüğüm iyi uygulama örneklerini alıp ekip arkadaşlarımla paylaşıyor; harekete geçme konusunda tetikleyici ve uygulayıcı rol oynamaya çalışıyorum.

Takip ettiğim isimler

Elon Musk, Sheryl Sandberg, Guy Kawasaki, Simon Sinek, Dr. Umut Ekmekçi, Dr. Sertaç Doğanay, Ufuk Tarhan, Emre Başkan, gençler, öğrenciler

Kitaplar

The Innovator’s DNA (Jeff Dyer, Hal Gregersen, Clayton M. Christensen), Outliers (Malcolm Gladwell)

Blog-LinkedIn

HBR, ISPIM, The Indiegogo Blog, The Kickstarter Blog, McKinsey, TTGV Xnovate, Başlangıç Noktası, Tomorrow ve United Nations Global Compact

Podcast

Patent Effect

TEDx

The Art of Innovation - Guy Kawasaki (TEDxBerkeley); The Playful Wonderland Behind Great Inventions - Steven Johnson; How to Manage for Collective Creativity - Linda Hill (TEDxCambridge)

Film

Padman, Three Idiots, The Imitation Game, The Call to Courage, Interstellar

I enjoy renewing myself and my work. For this reason, I like to keep abreast of trends and developments in innovation, intellectual property rights, cultural management and sustainability and to be aware of new practices in the business world. The resources that I monitor create opportunties to learn about new content and meet new people and draw me into the innovation ecosystem. This way, I can establish a network around me that inspires me with new ideas, news and stories. Thanks to this network, I can evaluate both myself and the VitrA Innovation Center relative to others. On a personal level, these resources give me an opportunity to research and improve myself on new subjects and to update myself in my area of expertise. In terms of my institution, I share best practice examples that I think will contribute to our work with my teammates and try to act as a trigger and implementer.

People I follow

Elon Musk, Sheryl Sandberg, Guy Kawasaki, Simon Sinek, Dr. Umut Ekmekçi, Dr. Sertaç Doğanay, Ufuk Tarhan, Emre Başkan, young people, students

Books

The Innovator’s DNA (Jeff Dyer, Hal Gregersen, Clayton M. Christensen), Outliers (Malcolm Gladwell)

Blog-LinkedIn

HBR, ISPIM, The Indiegogo Blog, The Kickstarter Blog, McKinsey, TTGV Xnovate, Başlangıç Noktası, Tomorrow and United Nations Global Compact

Podcast

Patent Effect

TEDx

The Art of Innovation - Guy Kawasaki (TEDxBerkeley); The Playful Wonderland Behind Great Inventions - Steven Johnson; How to Manage for Collective Creativity - Linda Hill (TEDxCambridge)

Film

Padman, Three Idiots, The Imitation Game, The Call to Courage, Interstellar

image
image

GÖKHAN KOÇAK

Eczacıbaşı İlaç Pazarlama Ulusal Satış Müdürü

Eczacıbaşı Pharmaceuticals Marketing National Sales Manager


İnovasyona dönüşen yaratıcı düşünceleri canlandırmak ve ortaya çıkartmak gerçekten kolay değil, hata yapma düşüncesi çalışanları korkutabiliyor. İş süreçlerimiz için çözüm bulmamız gereken konular hakkında düşüncelerimizi, inovatif çözüm önerilerimizi paylaşmaktan, bunu yaparken de içsel motivasyonumuzu beslemekten çekinmememiz gerekiyor. Aslında yapılan araştırmalar inovasyonu desteklemek için kurumlarda sadece maddi kaynak kullanımının yetersiz olduğunu, temelde çalışanların kendini önemli ve değerli hissettiğinde sorunlar için inovatif düşünmeye başladığını ve bunları paylaşmaktan çekinmediklerini gösteriyor.

Çalıştığımız pazarlardaki rakiplerin güncel haberlerini, etkileşimlerini ve medyada inovasyonla ilgili gelişmeleri takip ederek, bunları kendi iş süreçlerime ya da kuruluşumuza uygulayabilir miyiz diye değerlendiriyorum. İşini iyi yaparak fark yaratan kişileri ve bunları hangi ihtiyaç ile yaptıklarını gözlemlemek bana ilham kaynağı oluyor. İnovasyon bakış açısı tabii ki gözlemleyerek ve gündemi takip ederek bir miktar geliştirilebilir, fakat inovatif bir bakış açısının aynı zamanda bir yetkinlik olduğunu ve biraz da kişinin doğasında olması gerektiğine inanıyorum.

Pierre Franckh’in aslında tüm gelişimimizi ve bakış açımızı değiştirebilecek kişinin sadece ve sadece kendimiz olduğunu anlatan Rezonans Kanunu ve Mümin Sekman’ın Her Şey Seninle Başlar kitaplarını önerebilirim. Ayrıca Peter Thiel’in şirketlerin en büyük silahının yeni düşünceler ürettmek ve bu düşünceleri söyleyebilecekleri ortamı çalışanlarına sunmak konusunu anlattığı Zero to One kitabını önermek isterim. Bu kitaplar inovasyonla ilgili değil. Ancak bireylerin önce kendisini tanımasının, sonrasında ise sorgulama aşamasına geçmesinin inovasyon için temel olduğuna inanıyorum.

In truth, it's not easy to come up with creative ideas that have the potential to become innovations; the fear of making mistakes can frighten employees. Yet, we shouldn't refrain from expressing our thoughts about problems in our business processes that need solutions, sharing our innovative solutions, and while we do this, nurturing our internal motivation. Actually, research indicates that just relying on financial resources to promote innovation is not enough; when employees feel important and valued, they begin to think innovatively about problems and to freely share these problems.

By following current news, interaction our markets, and the innovations of our competitors, I evaluate whether we can apply these to our own work processes or organization. It inspires me to observe people who make a difference by doing their job well and to understand the needs driving them. Of course you can develop your innovation perspective through observation and keeping abreast of the agenda, but I also believe that this perspective is a competency and is partly determined by one's nature.

I would recommend Pierre Franckh's The Law of Resonance, which asserts that the only person who can change your development and perspective is yourself, and Mümin Sekman's Her Şey Seninle Başlar [Everything Begins with You]. These two books aren't just about innovation, but I believe that innovation requires that people first get to know themselves and then move on to questioning. Additionally, I'd like to recommend Peter Thiel's book Zero to One, where he talks about the power of new ideas and how companies should create work environments where employees can express new ideas. These books aren't just about innovation, but I believe that innovation requires that people first get to know themselves and then move on to questioning.

image
image
image

SİNAN TECER

Eczacıbaşı Bilişim İş Analisti

Eczacıbaşı Information and Communication Technologies Senior Software Analyst


İnovasyon ve girişimcilik, teknoloji ve mühendisliğin yanında tarih, yaşam alışkanlıkları, disiplin, spor ve sanat gibi kavramları da içinde taşıdığı için Joe Rogan, David Goggins ve Minimalist podcast kanallarının yenilikçi ve girişimci bakış açısını geliştirmeye katkıda bulunduğunu düşünüyorum. Veriden anlam yaratma konusunda Moneyball ve The Big Short filmlerini, tarih alanında Sapiens, Homo Deus, The Gene ve The Gift kitaplarını, yine beraberinde Hooked, The Power of Habit, The Dip ve Running Lean iş kitaplarını tavsiye ederim.

Ürünleştirme anlamında bana fazlaca ilham veren üç tane podcast kanalı var: How I Built This, Product Hunt Radio ve B2B Growth. Jason Fried, Dan Olsen, Roman Pichler, Guy Kawasaki, Seth Godin, Kelsey Hightower ve Faruk Eczacıbaşı, pazarlama, strateji, ürün yönetimi ve inovasyon anlamında bana ilham veren, enerjimi yükselten isimler. Açık kaynak ekosistemine destek veren ve benzer problemler için bir araya gelerek çözüm üreten meetup.com, kommunity.com ve eventbrite gibi platformlar da birçok alanda online etkinlikler düzenliyor. Başlangıç Noktası platformu ise haftalık olarak veri, yapay zekâ ve blok zinciri başta olmak üzere teknoloji üzerine kıymetli içerikler üretiyor.

Tüm bu içerikler günün sonunda beni çevreye daha duyarlı, disiplinli ve ısrarcı olmaya itiyor. Her birimizin olağanüstü donanımlara sahip olduğu gerçeğini hatırlatarak, her daim birbirimizden öğrenip pratik tecrübelerle geleceği birlikte şekillendirebileceğimize ikna ediyor. Pratik bilgileri ve bakış açılarını iş hayatında veya özel hayatımda uygulayarak kendimi daha az stresli ve güçlü hissediyorum.

I think that Joe Rogan, David Goggins and the Minimalist podcast channels contribute to the development of an innovative and entrepreneurial perspective, as they talk about concepts like innovation and entrepreneurship, technology and engineering, as well as history, life habits, discipline, sports and art. I recommend the movies Moneyball and The Big Short on creating meaning from data, the books Sapiens, Homo Deus, The Gene and The Gift on history, and the business books Hooked, The Power of Habit, The Dip and Running Lean.

Three podcast channels inspire me significantly in terms of productization: How I Built This, Product Hunt Radio, and B2B Growth. Jason Fried, Dan Olsen, Roman Pichler, Guy Kawasaki, Seth Godin, Kelsey Hightower and Faruk Eczacıbaşı inspire and energize me with respect to marketing, strategy, product management and innovation. Platforms such as meetup.com, kommunity.com and eventbrite, which support the open source ecosystem and come together to produce solutions for similar problems, organize online events in various fields. The Başlangıç Noktası platform also produces valuable content on a weekly basis on technology, especially on data, artificial intelligence and blockchain.

All this content pushes me to be more environmentally sensitive, disciplined and persistent and convinces me that we can learn from each other and shape the future together through experimentation by reminding me of the extraordinary resources each of us has. By applying practical knowledge and perspectives in my business and private life, I feel less stressed and more empowered.

image
image
image

DİDEM BİLİR

Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri Ar-Ge Sorumlu Uzmanı

Eczacıbaşı Consumer Products Senior Research and Development Specialist


Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri Ar-Ge Merkezimizde odak gruplar oluşturarak, ürün ve teknoloji odaklı fikir geliştirmeye yönelik “Just Create” buluşmaları gerçekleştiriyoruz. Farklı bakış açıları ile yaratıcı fikirlerin geliştirilebileceği bir platform oluşturduk. Bireysel olarak ise Mintel veritabanını kullanarak hızlı tüketim ürünlerindeki global gelişmeleri, rakip ürünleri, içerikleri, iddiaları ve tüketici iç görülerini takip ediyorum. Patent, yayın ve makalelerin yanı sıra in-cosmetics, SOFW gibi platformlardan ve üreticilerden hammaddelerdeki gelişmeleri araştırıyorum.

Özellikle mesleklerini ustalıkla icra eden ve yaptığı işe tutku duyan insanların başarılarını ve nasıl o kişi olduklarını öğrenmek ilgimi çekiyor. Nilay Örnek’in “Nasıl Olunur?” podcastlerini dinliyorum, T-İnsan kitabında teknoloji, tasarım ve takım çalışmasını vurgulayan Futurist Ufuk Tarhan’ın Instagram paylaşımlarını takip ediyorum. Bakış açımı geliştirme konusunda takip ettiğim isimler ise Prof. Dr. Erkcan Özcan’ın “Olmaz Öyle Saçma Bilim” konuşmaları, Cem Say’ın yapay zekâ ile ilgili TEDx konuşmaları ve Özgür Mumcu, Barış Özcan, Can Gürses, Mete Atatüre ve Serkan Karaismailoğlu’nun paylaşımları.

We organize “Just Create” meetings with focus groups to develop product and technology-oriented ideas at Eczacıbaşı Consumer Products' R&D center. We've created a platform where creative ideas can be developed by drawing on different perspectives. Personally, I keep track of global developments in FMCG products, competitor products, content, claims and consumer insights using the Mintel database. In addition to patents, publications and articles, I search for developments in raw materials from platforms and manufacturers such as in-cosmetics and SOFW.

I'm particularly interested in learning about the success of people who master their profession and are passionate about what they do, and how they became that person. I listen to Nilay Örnek's podcast How to be?; I follow the Instagram posts of Futurist Ufuk Tarhan, who emphasizes technology, design and teamwork in her book T-İnsan [T-Human]. Other discussions I follow to further develop my perspective are Prof. Dr. Erkcan Özcan's Olmaz Öyle Saçma Bilim! [No Such Nonsense Science] talks, Cem Say's TEDx talks on artificial intelligence, and the posts of Özgür Mumcu, Barış Özcan, Can Gürses, Mete Atatüre and Serkan Karaismailoğlu.

image
image
image

TUĞBA UÇAR DEMİR

Esan Ar-Ge Yöneticisi

Esan Research and Development Manager


Problem veya ihtiyaç odaklı yaklaşımlar gördüğünüzde, bu gibi durumları bertaraf etmek için yeni fikirler ve çözümler üretmeniz gerekiyor; bu sebeple inovasyon için her yer ve her şey ilham kaynağı aslında. Bambaşka bir konuyla ilgili bir şey düşünürken bulabiliyorsunuz kendinizi. Örneğin yangın ile ilgili bir paylaşım gördüğünüzde, yangını söndürmek veya oraya ilaç olmak amaç iken bir anda, “O yangını söndürebilecek nasıl bir mineral geliştirebilirim, seçeneklerim neler ve ne yapabilirim?” şeklinde fikirler üretmeye başlıyorsunuz ya da gelecekte dünya nasıl olacak diye araştırdığınızda neler yapabilirim anlayışı ile birden fazla fikir ve öneri çıkıyor, bu da sizi inovatif bir ürüne götürebiliyor. Bu şekilde fikirden fikir doğuran kaynakları takip etmek beni canlı tutuyor.

Sosyal medyada Cüneyt Özdemir’in Elif Çetin ile YouTube paylaşımlarını, Barış Özcan ve Ufuk Tarhan’ı takip ediyorum. Kısa kısa dünyada ne gibi yenilikler var, bunları paylaşıyorlar. Oldukça samimi ve gündemi takip eden haberler yer alabiliyor bu paylaşımlarda. Yine Instagram’da inovasyon ve Ar-Ge ile ilgili olabilecek her etiketi tarıyor ve bunlardan alabileceğim fikirler varsa değerlendiriyorum. Sektörel içeriklerden IMA Europe (Avrupa Mineraller Birliği) tarafından yayınlanan bilgi, gelecek trend ve regülasyon detaylarını çok sıkı takip ediyorum. Ayrıca minerallerin yer alabileceği sektör raporları Cerame-Unie, Innovation Roadmap gibi kaynaklar hep radarımda. Bunlar, sektörlerin nereye gittiğini ve bunlara göre neler yapılabileceğini gösteriyor.

İlham veren kitap örneklerinden Motivasyon Temelli Pazarlama ve Mutlu Beyin spesifik olarak inovasyonu işaretlemese de, bana hangi bakış açısı ile tüketim alışkanlıklarımızı yorumladığımıza ya da seçimlerimizi yönlendirdiğimize dair fikir vermiştir.

In a problem or need-driven approach, you try to come up with new ideas and solutions for resolving a problem or meeting a need; for this reason, everywhere and anything can be a source of inspiration for innovation. You may find yourself thinking about something completely different. For example, when you see a post about a fire, your goal is to extinguish the fire or to heal the environment, but you might also start thinking about how to develop a mineral that could extinguish the fire, what the options are, and what you can do. Or maybe, in the process of thinking about what the world will be like in the future, your desire to contribute something leads you to an idea for an innovative product. I feel very alive when I read content that generates ideas from other ideas.

I follow Cüneyt Özdemir's YouTube posts with Elif Çetin, as well as Barış Özcan and Ufuk Tarhan on social media. In short, they share the innovations being made in the world. These posts contain very candid and up-to-date news. I also scan every tag that may be related to innovation and R&D on Instagram to see if there are any ideas I can get from them. I monitor data, future trends and regulation details published by IMA Europe (the European Minerals Association), which is sector-specific content. In addition, industry reports like Cerame-Unie and Innovation Roadmap, which often have content on minerals, are always on my radar. These reports indicate where sectors are headed and what can be done accordingly.

Motivational Marketing and Happy Brain are inspiring books that don't specifically address innovation but which helped me develop a perspective for interpreting consumer habits and our decision-making processes.

image
image

ŞEBNEM TANYEL

Eczacıbaşı Yapı Gereçleri Finans Proje Yöneticisi

Eczacıbaşı Building Products Financial Projects Manager


Webrazzi, startups.watch, Girişimciye Dönüş ve Girişimci Kafası’nı düzenli olarak takip ediyorum. Ancak asıl bahsetmek istediğim isim, bana ilham veren bir eğitimci: Bilkent İşletme Fakültesi’nde son yıl dekanımız olan ve Türkiye’de inovasyon ve girişimcilik adına yaptıklarıyla ön plana çıkan Prof. Dr. Erhan Erkut. Kendisinin özellikle 2015’te yaptığı “Fikirler Üzerine Mitler” TEDx konuşmasını herkese tavsiye ediyorum. Bu konuşmasında hiç düşünülmemiş bir fikir bulmanın neredeyse mümkün olmadığını, önemli olanın mevcutta olan fikirleri geliştirip iş modelleri kurarak hayata geçirebilmek olduğunu, yaratıcılığa ket vurmamak için hatalara toleranslı bir yönetim tarzının önemli olduğunu anlatıyor.

I regularly follow Webrazzi, startups.watch, Back to the Entrepreneur and The Entrepreneur Mind. However, the person I would like to recommend is a professor who inspires me: Erhan Erkut, dean of the Bilkent Faculty of Business Administration during my final year there and well-known for his contributions to innovation and entrepreneurship in Turkey. I especially recommend his 2015 TEDx talk Fikirler Üzerine Mitler [Myths about Ideas]. In this talk, he explains that it is almost impossible to come up with an idea that has never been thought of and that the important thing is developing existing ideas and then establishing a business model for implementing them; he also points out that a mistake-tolerant management style is important if you don't want to hinder creativity.

image
image
image

PINAR BAYER

Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri İş Uygulamaları Müdürü

Eczacıbaşı Consumer Products IT Business Applications Manager


Çeşitli hızlandırıcı (accelerator) ve kuluçka merkezlerinin (incubator) web sitelerini takip ediyorum. Örneğin yurt dışındaki farklı girişimcilerin çalışmalarını takip etmek için Entrepreneurs Roundtable Accelerator web sitesi iyi bir seçenek. Bu sitedeki proje ve hedefler genellikle en son teknolojik ve sosyal yenilikleri araç edindiği için inovatif düşünme anlamında çok yardımcı oluyor. Bilişim teknolojileri alanındaki son çalışmaları görmek adına da Microsoft’un start-up ekosistemindeki firmaları takip ediyorum. Start-up’ların projelerinin tanıtıldığı aktivitelere katılıyorum, farklı projelerde ortaklık kurma fırsatını değerlendirmeye çalışıyorum.

Webrazzi.com ve egirisim.com gibi siteleri ve LinkedIn’deki girişimcilik gruplarını düzenli olarak inceleyerek Türkiye’deki ve yurt dışındaki gelişmeleri takip etmeye çalışıyorum. Özellikle girişimcilik konusuna ilgisi olan arkadaşlarıma The Lean Startup kitabını ve Impact Hub blog sitesini öneririm. Ayrıca Impact Hub aracılığı ile ilgili oldukları coğrafya için girişimcilik ve inovasyon programına katılmalarının ufuk açıcı bir deneyim olacağını düşünüyorum.

I track the websites of various accelerators and incubators. For example, the Entrepreneurs Roundtable Accelerator website is a good option for following the work of international entrepreneurs. The projects and objectives on this site are often very helpful in terms of innovative thinking, as they're driven by the latest technological and social innovations. I follow companies in Microsoft's start-up ecosystem in order to see the most recent research in the field of information technology. I participate in activities where the projects of start-ups are promoted, and I try to seize the opportunity to establish partnerships for different projects.

I regularly review sites such as Webrazzi.com and egirisim.com and entrepreneurship groups on LinkedIn, in order to keep abreast of developments in Turkey and abroad. I would recommend The Lean Startup book and Impact Hub blog site especially to colleagues interested in entrepreneurship. I also think that it could be eye-opening for everyone to participate in the entrepreneurship and innovation program of their region through Impact Hub.

image
image
image

SERKAN OBAN

Eczacıbaşı-Monrol Ar-Ge ve Teknoloji Transfer Müdürü

Eczacıbaşı-Monrol R&D and Technology Transfer Manager


TED Talks’un dünyada milyonlarca insana ilham kaynağı olduğu aşikâr. “Torchbearers: Ideas in Action” ise ortalama beş dakika olan her bölümüyle bir TED Talks’u merkezine alıp, gerçek hayatta bundan beslenen bir girişime yer veriyor. TED Talks’ların bazılarının gerçek hayata geçirildiğini bilmek, bana diğerlerinin de uygulanabilir olduğu inancı ve uygulama isteği veriyor.

Acılar İçinde Başarıyı Yakalayanlar kitabı Florance Nightingale’dan Bill Gates’e geniş bir alanda kendi zamanının en başarılı isimlerine yer veriyor; onların sınırlı koşullarda gelecek nesillere nasıl ilham olduğunu gözler önüne seriyor. Karakterlerin olaylara verdiği farklı tepki ve onları çözme şekli sizin de hayatınızda ilham kaynağı olabilir.

Netflix’te bilimden sanata, nükleer enerjiden sosyal konulara uzanan ve her bölümün ortalama 20 dakika sürdüğü “Eğlenceli Tarih Dersleri” birçok konuyu başlangıcından gelişimine ele alıyor ve konular hakkında ilgi çekici perspektiflere yer veriyor.

Amazon Prime’dan izlenebilen MacGyver, Amerikan hükümeti için çalışan, kriz durumlarında elindeki sınırlı imkânlarla sürekli bir çıkış yolu bulan genç bir adamı anlatıyor. Bazen iş hayatımdaki sorunlara ana karakterin bakış açısıyla bakıyorum, kendisi bana inovatif çözümler bulmamda ilham kaynağı oluyor.

Obviously, TED Talks have inspired millions of people around the world. “Torchbearers: Ideas in Action” is a series of five-minute episodes that focus on one TED Talk and a real-life initiative that it has inspired. Knowing that the ideas of some of TED Talks have actually been put into practice gives me the conviction and willingness to implement others.

The book Those Who Succeed Through Suffering looks at the most successful people of their time, ranging from Florence Nightingale to Bill Gates, and reveals how they inspired future generations despite their limited circumstances. The different reactions of the protagonists to events and the way they overcome difficulties can be an inspiration in your life.

Fun History Lessons on Netflix covers many diverse topics from science to art, nuclear energy to social issues in episodes about 20 minutes long; each episode traces the development of the subject from the beginning and features compelling perspectives.

MacGyver, which can be watched on Amazon Prime, tells the story of a young man working for the American government who constantly finds a way out of crisis situations with the limited means at his disposal. Sometimes, I look at the problems in my business life from the perspective of the main character; he inspires me to find innovative solutions.

image
image

EVRİM KAYATAŞ SENCER

Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri Pazarlama Müdürü

Eczacıbaşı Consumer Products Marketing Manager


İnovasyon dediğimiz şeyin aslında ucu bucağı yok ve bence takip edebilmenin yolu meraklı olduğumuz belirli konulara odaklanmaktan geçiyor. Mesela ben neredeyse son bir yıldır blockchain teknolojisi ile ilgileniyorum ve bu konuyu takip etmeye önce Twitter’da araştırma yaparak başladım. Eğer bu konuya meraklıysanız Twitter’da Efe Bulduk’u (@TheBullduck) takip edebilirsiniz, tüm YouTube ve Telegram içeriklerine ulaşmak mümkün. Ayrıca önerileriyle sektörün en önemli kaynaklarına ulaşabilirsiniz.

There is no end to what we call innovation, and I think the best way to keep abreast of developments is to focus on certain topics you're curious about. For example, I've been interested in blockchain technology for almost a year, and I started following this topic through research on Twitter. If you're interested in this subject, you can follow Efe Bulduk (@TheBullduck) on Twitter and access all of the YouTube and Telegram content. He also gives links to the most important resources of the sector.

BERKAY BOZKUŞ

Eczacıbaşı İlaç Pazarlama Planlama Yöneticisi

Eczacıbaşı Pharmaceuticals Marketing Planning Manager


Geç bulduğum ve bunun için de çok üzüldüğüm Phil Knight’ı takip ediyorum. Onunla tanışmam, bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine Shoe Dog: A Memoir by the Creator of NIKE kitabıyla başladı. Gerçekten, bugün dünyada spor ayakkabı kavramı varsa, aslında Phil Knight’ın yarattığı marka ile var. Bu nedenle onun bu yolculukta kat ettiği yol ve uçtan uca tüm süreçleri takip eden iş bilinci beni çok etkiledi.

I'm following Phil Knight, whom I discovered relatively late and wish I had discovered earlier. My acquaintance with him started with the book Shoe Dog: A Memoir by the Creator of NIKE on the recommendation of a friend. Indeed, if the concept of sports shoes exists in the world today, it started with the brand created by Phil Knight. For this reason, I was very impressed by the road he covered on this journey and the business awareness he applied to all end-to-end processes.

image